Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Апостолът на свободата – 150 години безсмъртие" разказва:

Химн за Васил Левски е създал композиторът Георги Шагунов

Бургаският духов оркестър е разучил неизвестния досега марш и го възражда за нов живот

4
Заглавната страница на партитурата на Химна за Левски



В поредица от материали в рубриката ни „АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА - 150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ" ви разказваме за документи, снимки и спомени, запазени в Държавния архив в Бургас и в Регионалния исторически музей в града ни, свързани с Васил Левски.

Днес ще ви разкажем за марш посветен на националния ни герой. Той не е бил известен досега на широката общественост. Негов автор е композиторът Георги Шагунов, капелмайстор на 24 пехотен Черноморски полк. 

По повод 150 години от гибелта на Левски има идея маршът да бъде изпълнен от Бургаския духов оркестър. 

Композиторът е озаглавил творбата си "Химн за Васил Левски". Партитурата е открита в неговия личен архив, който се съхранява в Държавния архив в Бургас. Музикалното произведение е създадено през 1948 година, като е посочена датата 20 юли. Тогава Шагунов е на 75 години, вече пенсионер, но до последния си дъх той продължава да твори. Най - вероятно този марш посветен на Левски е една от последните му творби, защото известният композитор, диригент и музикален педагог умира през ноември същата година.   


Предположенията са, че създаденият химн е бил повлиян от честването на рождението на Апостола на свободата /18 юли/, посочи директорът на Архива Данка Георгиева:

"Аз се постарах да проверя дали химнът е бил изпълняван, но няма данни за това. Нормално е след като маестро Шагунов го създава да е бил просвирен, но след това явно е позабравен. Надявам се, сега с помощта на Бургаския духов оркестър да го възродим! Освен нотите има и малко текст, който все още не сме извадили. Това ще е наша задача, за да разберем дали това е цяло стихотворение или просто някъде Шагунов е акцентирал, защото текста не е върху целия нотен лист. Маестрото, които е създал над 2000 произведения, има навика да създава освен музиката и текста за маршовете, които композира."   


Диригентът на Бургаския духов оркетър Анастас Камиларов е работил няколко месеца по Химна за Левски, за да обработи партитурата и да може музикантите да изсвирят творбата на Шагунов. 

"Колегите сериозно и с голямо желание подходиха към поставената задача и вече сме разучили марша. Не беше толкова трудно, защото ние сме работили и по други негови архивни материали. Самото разчитане отнема известно време, тъй като всеки има специфичен почерк, но когато човек свикне с неговия стил е много по - лесно. Ние сме готови да го изпълним, но трябва да се реши дали това да стане сега или за годишнината от рождението му, тъй като звученето на марша е много жизнерадостно!"   


Дали ще бъде изпълнен Химнът за Васил Левски сега през февруари, по повод 150 - тата годишнина от гибелта му или през юли, когато се чества рождението му предстои да се вземе решение от отдел "Култура" на община Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:

Видео може да гледате тук:

Химн за Васил Левски
ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна