Eмисия новини
от 09.00 часа

Апостола на свободата и неговите съратници – хиляди, маса, народ

Революционерът, радетелят за свобода, народно управление и демократска република извика – Народе???? Към онзи народ ли се обърна Апостола, който от: „всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье; богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът” или бе провидял в бъдното? Отговорът е належащ. ТОЗИ..

публикувано на 27.03.23 в 12:03

Книга за Апостола на политически затворник излиза 53 г. след написването ѝ

Имало е и такива българи – те не понасяли оковите на собствената си душа, но за да заживеят в свобода трябвало най-напред да извоюват освобождението на своя народ. С подобни въжделения безброй герои без време напуснали този свят. На някои от тях потомците издигнали паметник, ала мнозина и днес тънат в забрава въпреки доблестните си дела...

публикувано на 13.03.23 в 10:45

Символ на епохата, съвременник на всички поколения

Че бил е жив – не е за вярване. Красив мечтател. И бунтовник твърд… Но още има живи гарвани, Видели неговата смърт. Забулваха го с думи пламенни. Рисуваха го с временни бои.  Откраднаха и неговия паметник. А той стои в душите ни. Стои. („Васил Левски“, Георги Константинов) „Неповторимостта и величието на личността..

публикувано на 13.03.23 в 10:05

Нему равен друг нямаше

И наистина, който постоянствува докрай, За него са неописуема радост големите дарове На признателност от българския народ... „Архивите не просто се появяват или възникват напълно оформени, нито са недокоснати от борби за власт било в процеса на създаването им, било при използването им за различни интерпретации“, пише историкът от..

публикувано на 28.02.23 в 11:12
Бюст-паметникът на Васил Левски в Буенос Айрес, Аржентина

Паметта за Левски по света – от сръбския Цариброд до Чако в Аржентина

Чиста и свята република, равенство на всички пред закона, свобода на словото, печата и вероизповеданията. Това са заветите, които ни оставя една от най-знаковите фигури в историята на България – Васил Левски, 150 години от чиято гибел отбелязваме през 2023 година. Личност, успяла да запази харизмата си, независимо от превратностите на..

публикувано на 27.02.23 в 12:57

Паметникът на Апостола в София – място за всенародна почит

Всяка година, в дните около 19 февруари, паметникът на Васил Левски в центъра на София се отрупва с цветя. Държавници и обикновени хора, родственици по кръв и по убеждения отдават тържествено почит и засвидетелстват признателност към живота и делото на националния герой . После календарът се отмества, дните се изнизват и остава само..

публикувано на 24.02.23 в 11:45
Още новини от 150 години от гибелта на Апостола