Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко семейство трябва да има собствен план за действие при земетресения

| обновено на 08.02.23 в 08:19
Лима, Перу, земетресение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много е важно всяко семейство да състави собствен план за действие при земетресение или други природни бедствия, коментира за Радио Варна главен инспектор Стоян Стоянов, началник сектор „Пожарогасителни и спасителни дейности“ в Регионалната Дирекция Противопожарна безопасност и защита на населението /РДПБЗН/ във Варна. Никой не знае кога ще стане земетресение, вероятността това да се случи докато сме вкъщи е голяма, затова трябва да определим правила в такива ситуации и да си ги припомняме периодично, съветва специалистът.

Семейният план включва определяне на най-безопасните места вкъщи – до вътрешни стени, под касите на вратите, под греди. Най-опасните места са балкони, тераси и външни стени.

Всяко семейство трябва да има предварително подготвена раница с фенерче, документи, медикаменти, особено ценни вещи, топла дреха за всеки от семейството, храна и вода, които да може да вземе в такива ситуации бързо и лесно. Необходимо е входовете на жилищата и около тях да се поддържат свободни, а не да има натрупани вещи, които да възпрепятстват бързото излизане на много хора едновременно навън.

Не трябва да се напуска сградата по време на самия трус, а когато той спре. Не трябва да се използва асансьора, а стълбището. В такива случаи трябва да се дава предимство на възрастни хора и майки с деца. Когато човек вече е навън, трябва да застане далеч от сгради и далекопроводи.

Ако удари земетресение докато сте в обществения транспорт се изчаква трусът да спре в превозното средство. Ако сте в личния си автомобил, спрете на широко място и слезте далеч от сгради и електропроводи, припомня още главен инспектор Стоян Стоянов.

Много е голяма вероятността линиите на мобилните оператори да бъдат блокирани от претоварване или изключени, затова трябва да се изчака известно време, а не да се пробва непрекъснато да се свърже човек с близките си.

Ако човек има възможност е добре да окаже първа помощ на пострадали хора в близост до него. Ако разбере къде има затрупани хора и не може да помогне, да обозначи местата, където се намират, за да се ориентират по-лесно спасителните екипи, каза още специалистът.

Правилата за дейстивя при земетресения са публикувани в интернет сайта на МВР.


Чуйте още в прикачения звуков файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени