Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Петър Димков: Кой предаде Левски?

Лечителят на България завещава истината за предателите на Левски да стане лек за народа

"Обесването на Васил Левски" - худ. Борис Ангелушев
Снимка: архив

Днес се навършват 150 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски. Апостолът на свободата. Дяконът. Иконата на България, която продължава да търси своя храм.

Връщаме се там на 6 февруари през 1873 година по стар стил. Мразовит и все още неразчетен докрай със събития и посланията си ден. Според историци и изследователи за живота и делото на Апостола отбелязването на гибелта на Левски в официалния календар на България на 19 февруари по нов стил е нелепа техническа грешка, която е важно да бъде поправена. Била допусната при преминаването от Юлианския към Григорианския календар.

Дали са случайни спуснатите от времето и хората завеси пред прочитането на реалните събития и реалната личност на Апостола? Имената му са много, а символът трагичен.

Петър Димков150 години след обесването на Васил Левски в "Тerra култура“ можете да чуете откъс от последното радиоинтервю на Петър Димков. Български офицер, останал в историята като народен лечител и родоначалник на ирисовата диагностика в България.

Съхраненият в Златния фонд на БНР запис с треперещо вълнение глас за иконата Левски говори друга българска икона. И се пита защо имената на предателите на Апостола на свободата са съзнателно заличени?

Записът е направен в дома на Петър Димков половин година преди да отпътува от този свят. Гласът му, тъгата в него, както и звукът от неволно докоснатия микрофон при жестикулация, съпътстват в този откъс история. Дата е 15-и, месецът – април, годината – 1981.

Кои са предатели на Левски и дали този информация се пази в Османския архив? Петър Димков напомня, че към делото, съхранено в този архив, е имало 6 тетрадки, като в последната са били имената на всички шпиони българи, наградени от Султана. Но ключова част от този архив е изгорена на гара Побит камък.

Лечителят на България сякаш завещава истината за предателите на Левски да стане лек за народа български.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – petardimkov.com и архив
ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА.
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени