Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримата обвиняеми за причиняване на вреди на "Булгаргаз" са с мярка "подписка"

Бисерка Стоянова, говорител на НСлС.
Снимка: БГНЕС

В основата на започналото разследване срещу бившия енергиен министър Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившият директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов са техни действия миналата пролет, когато Русия поиска природния газ да ѝ бъде плащан в рубли. Това обясни Бисерка Стоянова, говорител на Националната следствена служба.

Тримата получиха обвинения за длъжностни престъпления, като според експертиза щетите от техните действия се изчисляват на над 80 милиона лева.

Александър Николов и Людмил Йоцов са обвинени за умишлена безстопанственост, обясни Стоянова: "Във връзка с това, че е проявено бездействие по осигуряване на навременни и своевременни действия за осигуряване оперативната дейност на "Булгаргаз", тъй като знаете, че това дружество е единственият обществен доставчик и има лиценз за осигуряване на газ на територията на страната".

Обвинението на Данаил Николов е за длъжностно престъпление:

"Във връзка с комуникация и реда на комуникация, извършен между Министерския съвет, като централен орган на изпълнителната власт, и дружеството "Булгаргаз" ЕАД, което е публично предприятие, който е превишил правата си.

Тримата са с мерки за неотклонение "подписка", каза още Бисерка Стоянова.



По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна