Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов екип от специалисти подготвят в София в помощ на районите, пострадали от труса в Турция

В търсене на оцелели на мястото на срутена сграда след земетресението в Турция, Кахраманмараш, 8 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов екип на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община ще замине за Турция,  в помощ на районите, пострадали от земетресенията, за издирване на оцелели хора, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Към този момент 16 души са на терен с необходимата техника за спасяване на хора. В събота се очаква у нас да се върнат първите два екипа от спасители, които заминаха за Турция в деня на бедствието.

Новият екип ще има други задачи, в него са включени инженери и екипи, които ще помагат при обследванията и разчистването на районите, обясни кметът. Тя добави, че първите часове след подобно бедствие са най-важни, за да могат да бъдат открити  и спасени възможно най-много хора.

"Подготвяме екип от 7 души засега. Те ще заминат още в събота. Там имаме вече и инженер и екипи, които да могат да помагат и при обследвания и при разчиствания. Все още имам доста време до събота, да се надяваме, че ще можем да спасим повече хора", каза Йорданка Фандъкова.

Изпратена е и линейката на Аварийното звено, за да е в помощ на екипите от Военно-медицинската академия. Днес ще бъде изпратен и бус на Столичната община, обяви още столичният кмет. 

Екипите ни работят непрекъснато в трудни условия – рисково е, опасно е, каза още Фандъкова и изрази надежда всички да се върнат здрави. Тя отбеляза, че постоянно е в контакт със спасителите. В момента на терен от Столична община има 16 души, които бяха изпратени в Турция с първите два самолета "Спартан".

Ще продължим да помагаме. Днес по молба на граждани, които събират помощи, изпратихме и нашия бус, който да им помогне да транспортират даренията до Пловдив, където има организация да ги изпратим до Турция, обясни столичният кмет.

Йорданка Фандъкова говори пред журналисти след посещението си в с. Мрамор, където се строи нова детска градина.

Същевременно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че:

По-рано днес от авиобаза "Враждебна" в София за Турция излетя още един самолет "Спартан" с около 20 спасители на борда, които ще се присъединят към колегите си в справянето с последиците от земетресенията в югоизточната ни съседка.

Има остра нужда от спасителни екипи в Турция, които да търсят и спасяват затрупани хора, коментира пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той припомни, че в деня на земетресението самолетите "Спартан" са направили два пъти по два курса до Турция с помощ.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!