Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика

Румен Радев в Европейския съвет, 9 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ако трябва, ще наложим вето върху включването на ядреното гориво в санкционния списък срещу Русия", заяви на влизане в Европейския съвет президентът Румен Радев. Държавният глава каза още, че ще настоява първата междуправителствена конференция със Северна Македония да започне, чак след като страната впише българите в конституцията си.

Няма как да приемем санкции в ядрената енергетика, бе категоричен държавният глава:

"Ние не можем да приемем санкции в ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко върху нашата ядрена енергетика. Няма как да се случи. Там, където са застрашени нашите интереси, особено в ядрената енергетика, ние сме много внимателни и следим нещата. Ако се наложи, ще наложим вето".

Всички европейски лидери ще проведат срещи с присъстващия тук президент на Украйна Володимир Зеленски, каза президентът Радев.

"Ще призова ЕС да използва цялата си сила и инструменти, така че да можем да водим дебата в посока за преустановяване на военните действия".

Ще отговорим ли на очакваното искане на Украйна за оръжейна помощ?

"Служебното правителство изпълни задачата, поставена от 48-ото Народно събрание да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум за в бъдеще това да не се допуска. Това е кръвопролитна война, все по-рядко чуваме гласове за мир. Чуваме само гласовете на оръжията, само призиви за победа, без някой да може в момента да дефинира какво означава победа".

"Ще настоявам да започне пилотен проект за засилване на охраната на българо-турската граница с финансиране от ЕС", каза още Радев:

"Охраната на външните граници трябва да бъде не само наша грижа, а на всички държави членки, представихме ясни разчети за мерките по охраната на българската граница. Все повече лидери в резултат на нашите дипломатически усилия и разясняване на проблема се обявяват за по-силна подкрепа за България в охраната на нашите граници".

Президентът ще повдигне и въпросът за, по думите му, ескалиращата антибългарска кампания в Северна Македония, която води до престъпления от омраза и ще поиска мониторинг:

"Ще призова много ясно своите колеги за повече солидарност и ангажираност с правата на македонските българи и нека със същата енергия, с която нас ни призоваваха тук за ускоряване на процеса на интеграция на РСМ, ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване правата на македонските българи".

"В момента мога да кажа, че ние сме в състояние на вето. Първата междуправителствена конференция или началото на преговорите да започнат само и единствено, след като българите се впишат в конституцията на нашата съседка. Те до момента не са вписани, преговори не са започнати".



По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени