Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителите продължават да откриват оцелели под развалините след трусовете в Турция и Сирия

Автор:
Членове на турския и монголския спасителен екип празнуват, след като изведоха Хуля Кабакулак от срутила се сграда след 90 часа под развалините в Хатай, Югоизточна Турция, 9 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 20 хиляди са официално потвърдените загинали при опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Само в Турция жертвите са над 17 400, а ранените – повече от 70 хиляди. 

Повече от 72 часа след опустошителното земетресение спасители от Израел, Франция и други страни продължават да вадят оцелели изпод развалините в Югоизточна Турция. Това разказа в предаването "Изотопия" по програма "Хоризонт" Георги Влайков, който координира работата на 29 спасители от Националната асоциация на доброволците в град Кахраманмараш. Спасителите не се отказват от задачата си, въпреки големия риск, подчерта Влайков:

"Сутринта се събудихме от вторичен трус, аз бях в палатката си, когато ни разтресе. Може би около 4 - 4,2 (степен) е бил трусът, коментираха колеги...Това създава много рискове за хората които работят, защото влизате в една разрушена сграда и тя, когато е компрометирана структурно, един такъв вторичен трус може да я направи в такова състояние, че като влезете вътре и тя да падне върху вас. Но въпреки всичко, хората поемат рискове - в рамките на разумното".

Влайков описа разрухата в града до епицентъра на първото от двете земетресения, които разтърсиха района рано в понеделник с магнитуд от над 7 по Рихтер:

"Влизате в един квартал и всяка трета сграда я няма буквално, тя е сравнена със земята. Снощи бяхме на 6-етажен блок, на който покривът му е на нивото на земята, всичко друго е паднало". 

Студът влошава хуманитарната ситуация:

"В самото начало на града има направен огромен палатков лагер, където спят хората, които са останали без дом. Носи им се храна, носи им се вода, доколкото знам, от няколко страни са изпратили помощи и пристигат постоянно насам. За съжаление, времето става все по-студено. Снощи сме работили на минус 15 градуса, в момента температурата е минус 12", разказа Георги Влайков от доброволческото формирование "Аварийно спасяване Пловдив" от разрушения турски град Кахраманмараш.

По последни данни на властите в Турция загиналите там са повече от 17 400. В съседна Сирия загиналите са над 3 300. Стотици хиляди са без дом.

Същевременно събирането на помощи в България за пострадалите от трусовете продължава. Още доброволци заминават за Турция, за да се включат в спасителните операции.
Българският червен кръст превежда днес първия превод от 800 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия чрез Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

Заявените суми са 480 000 лв. за Турция и 320 000 лв. за Сирия. Средствата са набрани по обявената още в първите часове национална дарителска кампания на БЧК.

След получаване на кодовете за потвърждение на преводите дарените средства от България ще станат пряка помощ за пострадалите в двете държави, се казва в съобщение на Червенокръстката организация.

Още в първия ден от своя Фонд за бедствия и аварии и кризи БЧК отпусна 5000 швейцарски франка в отговор на апела на Международната федерация на червения кръст и Червения полумесец, който беше в размер на 70 милиона швейцарски франка - 50 милиона за Турция и 20 милиона за Сирия.

Всеки, който желае да подкрепи кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, може да го направи чрез специално разкритата банкова сметка или чрез SMS на стойност един лев на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна