Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН поиска 400 млн. долара в помощ на пострадалите от земетресенията в Сирия

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН
Снимка: Ройтерс

Организацията на обединените нации отправи призив за отпускане на 397 млн. долара в помощ на жертвите на земетресението в Сирия, където при бедствието загинаха хиляди хора, а милиони други отчаяно се нуждаят от помощ, предава АФП.

Генералният секретар Антонио Гутеришзаяви, че средствата ще донесат "животоспасяваща помощ" за близо пет милиона сирийци и ще обхванат период от три месеца.

Той добави, че световната организация е на "финален етап" от подобен апел за Турция.

"Седмица след опустошителните земетресения милиони хора в целия регион се борят за оцеляване, останали без дом и при минусови температури. Ние правим всичко възможно, за да променим това. Но е необходимо много повече", призова Гутериш.

Той призова за "незабавно да финансиране изцяло на тези усилия" и "да помогнат на милионите деца, жени и мъже, чиито животи са преобърнати от това бедствие ".

Гутериш призова също да се позволи на хуманитарните работници да работят свободно в Сирия, която вече 12 години е разкъсвана от гражданска война.

Активисти и екипи за спешна помощ в северозападната част на Сирия разкритикуваха бавната реакция на ООН на земетресението в контролираните от бунтовниците райони, като я противопоставиха на самолетните пратки с хуманитарна помощ, които бяха доставени на контролираните от правителството летища.

Преди земетресението почти цялата хуманитарна помощ за повече от четири милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия, се доставяше само през един пропускателен пункт.

В понеделник Гутериш обяви, че сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори още два гранични пункта от Турция към Северозападна Сирия, за да допусне внасянето на помощи.

"Човешкото страдание от това епично природно бедствие не трябва да се влошава още повече от пречки, създадени от човека - достъп, финансиране, доставки", заяви ръководителят на ООН.

"Помощта трябва да преминава от всички страни, към всички страни, по всички маршрути - без никакви ограничения."

Организацията на обединените нации вече е предоставила 50 млн. долара чрез централния си фонд за спешно реагиране.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна