Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква голям спад на германските жилищни инвестиции тази година

Снимка: bundesbank.de

Германската централна банка - Бундесбанк очаква рязък спад на жилищните инвестиции в страната тази година, посочи нейният главен икономист Йенс Улбрих, предаде Блумбърг.

Частното жилищно строителство ще бъде слабото място в развитието на най-голямата икономика в Европа, добави той.

"Получава се една "перфектна буря": повишаващи се лихвени проценти, забележими спадове в реалния разполагаем доход, по-висока инфлация, по-високи цени на енергията и по-високи кредитни рискове", каза Улбрих на пресконференция във Франкфурт.

Той отбеляза, че докато Бундесбанк очаква инвестициите да се възстановят през 2024 г., като се има предвид голямото търсене на жилища, те няма да се върнат на нивата, наблюдавани през 2020 г. и 2021 г.

Според тримесечното проучване на Бундесбанк за банковото кредитиране, германските банки са затегнали условият за жилищни заеми през миналата година, което е довело до най-големият срив в търсенето, откакто институцията започна да събира този тип данни през 2003 г.

Централната банка също така очаква икономиката на Германия да се свие с 0,3% или с 0,4% през първото тримесечие на 2023 г., добави Улбрих. От средата на годината пък се очаква реалните разполагаеми доходи да се повишат отново с възстановяването на икономиката, каза още той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна