Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 партии и 8 коалиции подадоха заявления за участие в изборите

Снимка: Виолета Ашикова

Изтече крайният срок за регистрация на партиите за участие в парламентарните избори на 2 април. Заявление за участие в изборите са подали 18 партии и 8 коалиции, съобщи за БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

На предните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. се бяха регистрирали 23 партии и 6 коалиции.

От всички подали до момента заявления за участие в изборите 18 партии и 8 коалиции, вече има и регистрирани 11 партии и 4 коалиции, обяви за Българското национално радио говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя направи важното уточнение, че формациите, които подадат последни документите си, получават регистрация още днес, но при условие на неприключила проверка:

"Централната избирателна комисия ще вземе решение и ще регистрира всички партии и коалиции, които са подали документи до края на срока.при неприключила проверка, тъй като подписките са все още в Главна дирекиця ГРАО, а и на току-що продалите документи тепърва предстои да бъдат предадени в Главна дирекция ГРАО, за да бъдат обработени и да бъде извършена проверка дали има не по-малко от 2500 избиратели, които подкрепят подписката, и в утрешния ден, след като бъде върнат резултатът от проверката, ако има партии и коалиции, за които при извършената проверка се констатира, че има по-малко от 2500 коректни подписа, които подкрепят регистрацията им, тя ще бъде заличена".

До 18-и февруари Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите. Приемането на документите на политическите формации стартира на 8 февруари. За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева по сметка в Българската народна банка.
До снощи 16 партии и 5 коалиции бяха заявили желание за участие в предстоящия вот, но днес в последния ден, и други формации го направиха и донесоха документите си в ЦИК. Сред тях е и коалицията ГЕРБ-СДС. Формацията внесе 9999 подписа с уточнението, че са събрали подписи в пъти повече. Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че имат амбицията и силата да бъдат първа политическа сила.
До 17.00 часа на 28 февруари партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до Районните избирателни комисии за регистрация на кандидатските листи. На 1 март ще бъде жребият за определяне на поредните номера в бюлетината.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна