Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валдис Домбровскис: Инфлацията е най-главният проблем на България за еврозоната

Валдис Домбровскис бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на УНСС
Снимка: БГНЕС

България все още не е изпълнила критерия за инфлацията за присъединяване към  еврозоната, потвърди Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, който е на посещение у нас:

"Както съобщи правителството, България все още не е изпълнила критерия за инфлацията за присъединяване към еврозоната от 1 януари следващата година. Това е обединено становище на експертите на правителството и експертите на Европейската комисия.

Разбира се, България не изпълнява този критерий с доста голям марж. Това е един индикатор, който не се променя много бързо и няма да се промени през следващите няколко месеца. От януари виждаме, че инфлацията ще се увеличава и това остава най-главния проблем за мониторинг и за справяне от страна на България, за да бъде готова за влизане в еврозоната с всички критерии", каза Валдис Домбровскис, след като бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Званието е за значителния принос на Домбровскис към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, засилването на международната роля на еврото, търговската политика на Евросъюза и икономиката в интерес на хората, за което има решение на Академичния съвет на УНСС от декември 2022 г. 


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна