Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна засили мерките за сигурност

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна засили мерките за сигурност преди годишнината от началото на войната утре. На конфликта е посветена двудневната среща на Общо събрание на ООН, която трябва да приеме резолюция. В Хага европейската Агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие "Евроджъст" създаде център за разследване на военните престъпления в Украйна.

"Това е геноцид", обяви от трибуната на Общото събрание на ООН украинският външен министър Дмитро Кулеба. В Ню Йорк той разговаря с китайския първи дипломат Ван И, с когото са обсъдили анонсирания, но все още непубликуван план на Пекин за мир в Украйна. "Ван И сподели с мен някои ключови елементи от китайското предложение", каза Кулеба, но подчерта:

"Дяволът се крие в детайлите. Трябва да видя пълния документ. Но така или иначе Украйна има свой собствен план и той е подкрепен от много държави. Говоря за плана на президента Зеленски, 10 прости стъпки за възстановяване на мира в Украйна и възстановяване на справедливия мир. Това ще остане наш основен приоритет, но ние сме готови да говорим с тези, които имат други идеи, които могат да ни помогнат да постигнем тази цел", заяви украинският външен министър.

А украинският президент Володимир Зеленски коментира, че не е виждал никакъв китайски мирен план, но че би приветствал среща между Украйна и Китай.

Западни дипломати коментираха в Ню Йорк, че усилията на Китай да се представи като миротворец целят единствено подобряване на имиджа на Пекин и утвърждаването на Китай като лидер в един нов многополюсен свят. Общото събрание на ООН трябва да приеме резолюция за Украйна, но запознати очакват по-малка подкрепа в сравнение с предишни гласувания. 

"Ще потърсим сметка на всички, които донесоха войната на наша земя", каза украинският президент Володимир Зеленски. Агенцията за съдебно сътрудничество на Европейския съюз "Евроджъст" създава нов център за събиране на доказателства за престъплението "агресия", извършвано в Украйна. Там съдилища вече са осъдили 26 лица от началото на войната и са повдигнали обвинения на близо 300 други, съобщи днес служител, цитиран от Ройтерс. Украйна разследва над 70 000 предполагаеми военни престъпления. 

Заради възможни провокации и обстрели от руска страна властите в Украйна призоваха гражданите да не посещават места, където има струпване на много хора.

Русия засилва военните действия в Украйна. През изминалото денонощие въоръжените сили са отблъснали около 90 руски атаки по фронтовата линия. 

В навечерието на годишнината от руската инвазия на площад "Трафалгар" в Лондон ще се проведе бдение, а Айфеловата кула в Париж и Бранденбургската врата в Берлин ще бъдат осветени в цветовете на украинското знаме. А в Москва ще има фойерверки, но за деня на защитника на отечеството. 


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени