Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Има редица обезпокояващи фактори от проверките на цените на храните на пазара

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че има редица обезпокояващи фактори при провеждащите се в момента проверки на цените на хранителните продукти на пазара. Предстои служебното правителство да излезе с повече данни.

Държавният глава коментира темата в началото на срещата си с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели:

"Това, което в момента установява при многобройните проверки служебното правителство, не е никак радостно и ние трябва да видим, разбира се, силата на една пазарна икономика. Аз не съм привърженик на т.нар. "тавани", защото това е в разрез с духа на пазарната икономика. Виждаме и какво става с държави, които въведоха ценови тавани. В момента инфлацията е над 25%, но има редица обезпокояващи фактори от тези проверки. Предстои служебното правителство да излезе в една подробна пресконференция да даде повече данни, но аз мисля, че държавата е длъжник на българския производител, особено на хранителни продукти".

На срещата с представители на АОБР Радев подчерта, че държавата е длъжник на българския производител, а бизнесът има важна роля за справяне с инфлацията и сивата икономика

Присъединяването на България към Еврозоната, Шенген и Организацията за икономическото сътрудничество и развитие, са приоритет за българския бизнес. Основните проблеми пред българските предприемачи са несигурността, недостигът на човешки ресурси и недостатъчните инвестиции.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал конкурентните цени на енергията у нас ще доведат до намаляване на несигурността за бизнеса: 

"Ние имаме в момента правителствена програма само до месец март. За второто тримесечие имаме несигурност".

Бизнесът критикува работата на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов: 

"От тези институции не виждаме никакво действие по отношение на техните задължения. Има податки да се започнат проучвания дали има някакви картелни споразумения".

Цветан Симеонов изрази разочарование от обявеното от финансовото министерство, че България няма да въведе еврото от първи януари догодина: 

"Имаме притеснението, че усилията отново ще спаднат. Дано това не доведе до разделянето на България от други кандидати".

"Не че Министерството на финансите се отказало. Просто това беше ясната позиция на Европейската комисия. Много ясно беше казано, че ако ние поискаме такъв предварителен конвергентен доклад, отговорът ще е отрицателен. Ако се получи негативен доклад, това означава отражение върху кредитния рейтинг на България", отговори президентът Румен Радев.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени