Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските военни бази в Африка ще бъдат стопанисвани съвместно със страните домакини

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че страната му ще сложи край на практиката да има постоянни военни бази в Африка, предаде Ройтерс.

Макрон е обявил това на пресконференция броени дни преди да потегли на обиколка в няколко африкански държави, посочва БТА.

Франция няма да затвори базите си, но те ще бъдат "африканизирани" и ще служат за тренировки. Освен това Франция ще стопанисва тези бази съвместно със съответните страни, обясни Макрон.

"Базите в сегашния си вид са наследство от миналото", каза френският президент, който в сряда заминава на обиколка в Габон, Ангола, Демократична република Конго (преди Заир) и Република Конго.

Той добави, че ще има значителни съкращения във френския военен персонал, но повишаване на усилията за предоставяне на обучение и военно оборудване.

Няма да позволя Франция да се превърне в "идеалната изкупителна жертва" в Африка, даде да се разбере Макрон.

Някои африкански страни критикуват по-конкретно Франция, че не е успяла да се справи с ислямистките бунтовници в региона Сахел, отбелязва Ройтерс.

Макрон заяви, че отказва да бъде въвлечен в излязлото от мода съперничество между световните сили за контрол над Африка.

Той определи руската частна военна компания "Вагнер" като "застраховка живот на провалените режими в Африка".

Африканските страни в крайна сметка ще спрат да се обръщат за помощ към "Вагнер", след като осъзнаят, че тя носи със себе си само нещастие, прогнозира Макрон.

Той каза още, че ще продължи да работи за укрепване на отношенията на Франция както с Алжир, така и с Мароко, отвъд настоящата полемика с тези страни, предаде Франс прес.

"Ще продължим напред, периодът не е най-добрият, но това няма да ме спре", заяви френският президент. Той разкритикува онези, които "се опитват да подчертават трудностите", а що се отнася конкретно до Алжир, каза, че Франция има интерес от това, което ще доведе до помирение.

Френският президент обяви също така, че нов закон ще продължи процеса на връщане на откраднати произведения на изкуството на африканските държави, които настояват за връщането им.

Законопроектът ще бъде внесен през следващите седмици във френския парламент от министъра на културата и ще позволи да се установи методологията и критериите, с които да се процедира в тези случаи, поясни той.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени