Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българските ВВС са участвали в тренировка за поразяване на цели на бомбардировачите B-52

Американски бомбардировач B-52
Снимка: Ройтерс

Българските ВВС са участвали в тренировка за поразяване на цели на бомбардировачите B-52. Това е станало в края на миналата седмица, но министерството на отбраната съобщава едва сега за тренировката.

В края на миналата седмица изтребители МиГ-29 са осигурили прикритие и въздушно пространство за действие на бомбардировачите B-52.

От Министерството посочват, че съвместната тренировка е осигурила ценна възможност за надграждане на подготовката на българските пилоти и е потвърдила готовността за противодействие на всякакви военни заплахи.

Четирите  стратегически бомбардировача, способни да носят и ядрено оръжие, пристигнаха в Испания три дни, след като президентът Владимир Путин замрази участието на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия - СТАРТ 2. Командването на ВВС на САЩ в Европа тогава обяви, че B-52 са посетили Естония. И там са извършили прелитане на малка височина в столицата Талин заради честванията на националния ден на независимостта.

От петък насам е имало съвместни операции и учения с участието на партньори и съюзници. От българското МО не съобщават дали B-52 са летели и във въздушното пространство над България. 


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.