Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС одобрява председател на Съвета за икономически анализи

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Очаква се кабинетът да одобри председател на новосъздадения Съвет за икономически анализи. Самото създаване на съвета бе одобрено от служебния кабинет в средата на миналия месец.

Създаването на Съвета за икономически анализи е предвидено в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, заявиха от кабинета при решението за учредяването на съвета. Тогава това бе определено като „един от ключовите етапи, включени в графика на плащанията, които страната може да получи по Механизма за възстановяване и устойчивост при пълно изпълнение на предварително поетите ангажименти, съгласно оперативните договорености между правителството и Европейската комисия“. Основната задача на съвета е да подпомага българското правителство със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка при вземането на стратегически решения за промяна в политиката.

Анонсът за създаването на икономически съвет бе направен още лятото на миналата година, а към края ѝ вицепремиерът Атанас Пеканов даде нарочна пресконференция, в която представи част от участниците в инициативата – изявени български и чуждестранни учени, като тогава бе анонсирано, че той ще се председателства от Пламен Ненов, преподавател по макроикономика в Норвегия.

От предварително известните проекторешения обаче името му не фигурира, но са оповестени престижни икономически издания, в които се очаква членовете на съвета да имат публикации.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени