Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата партия в Унгария обяви подкрепа за членството на Финландия и Швеция в НАТО

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС ще подкрепи ратификацията на протокола за членството на Финландия и Швеция в НАТО, обяви в сряда парламентарната група, след като депутатите в Будапеща пристъпиха към процеса след месеци на отлагане, предаде Ройтерс.

Съобщението бе последвано отпризив на президента на Унгария за бързо одобрение на разширяването на Северноатлантическия алианс в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО миналата година и сега всички 30 страни членки на пакта трябва да ги ратифицират. Но Швеция е изправена пред възражения от страна на Турция за "прием на членове на терористични организации".

Ратификационният процес в Унгария пък се бави от миналия юли, а премиерът Орбан за първи път изрази притеснения от членството на Финландия и Швеция  в НАТО миналия петък.

Сред отправените критиките от негова страна бяха и обвинения, че двете страни разпространяват "отявлени лъжи" за качеството на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

Все пак снощи управляващата партия, която заедно с по-малкия си партньор контролира две трети от парламента, обяви, че ще подкрепи членството на двете страни в НАТО.

Гласуването се очаква не по-рано от втората половина на март.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени