Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията задържа 13 мигранти и 3-ма българи за превоза им

Полицията във Велико Търново задържа в Прохода на Републиката 13 мигранти, представящи се, че са от Афганистан, и трима българи за превозването им. Целта е била мигрантите да стигнат до Сърбия.

Случаят е от снощи, когато до село Нацовци в Прохода на републиката е спрян за проверка джип "Мерцедес", в който са били наблъскани 13-ме мигранти, момчета и млади мъже. Те са задържани, заедно с 26-годишния шофьор, за който стана известно, че е в изпитателния срок на присъдата си за шофиране след употреба на наркотици.  

От свои източници "Хоризонт" научи, че от полицейската проверка в Прохода на Републиката е успял да избяга лек автомобил БМВ, в който 24-годишен българин е превозвал още четирима афганистанци.

Автомобилът е установен в Разградско, където в горите са задържани и останалите мигрантите. На този етап не е ясна каква е връзката на третия задържан българин на 35 години с трафика на афганистанците.

При разпитите пред съдия мигрантите са обяснили, че са влезли в България от Турция с каналджии, които са им помогнали със сгъваеми стълби са прескочат оградата. Били са група от 40 човека и са вървели между три и девет денонощия през горите, за да стигнат във вътрешността на страната, където ги поемат българските каналджии. Целта е била да стигнат до Сърбия. Там правят снимка, след което роднините им плащат на каналджиите за трафика през България три хиляди евро, обясниха източниците ни.

Предстои наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура във Велико Търново тази вечер или утре сутринта да повдигне обвинение за трафик и да постанови 72-часови мерки за задържане на част от българите и да поиска от съда постоянния им арест.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна