Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат случаен принцип за освидетелстване от ТЕЛК

Д-р Асен Меджидиев

Освидетелстването на хората с увреждания от лекари в ТЕЛК ще става на случаен принцип, като мярка срещу корупционните практики в системата, съобщи здравният министър Асен Меджидиев.

Промените, които включват и електронно изпращане на документи от лекуващия лекар до органите на медицинската експертиза, ще заработят през първата половина на май.  

"Когато един пациент от Благоевград, примерно, си подаде документите към "Информационно обслужване" за освидетелстване, той ще бъде разпределен, примерно, във Велико Търново. Лекарят, който ще го освидетелства, дори няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой лекар са попаднали документите му за извършване на експертиза. В 7 до 10-дневен срок документите ще трябва да бъдат разгледани и да бъдат върнати обратно и насочени към Министерството на труда и социалните грижи и към НОИ. Всичко ще бъде по електронен път, без посещение на пациента при лекаря."

Здравният министър участва в представянето на мобилно приложение, с което лекарите могат да издават така наречените бели рецепти през телефон или друго мобилно устройство.

По данни на "Информационно обслужване" от въвеждането на възможността за издаване на електронни рецепти в края на 2020-та година до момента са генерирани 25 хиляди бели електронни рецепти.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна