Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Алексиев каза, че платформата за сравняване на цените тръгва идната седмица

Вицепремиерът Христо Алексиев
Снимка: mtc.government.bg

През следващата седмица ще бъде готова платформата (сайт), от която потребителите ще могат да се информират, както за цените в България, така и за цените в чужбина – за страни като Франция, Австрия, Германия – на едни и същи и подобни продукти. Това каза пред журналисти вицепремиерът Христо Алексиев.

Над 500 проверки в търговската мрежа с доста констатации са извършени до момента. В последните години не са правени толкова проверки, колкото в за по-малко от два месеца, каза вицепремиерът Христо Алексиев.

"На базата на тези резултати ние сме подготвили промени в нормативната база, за да може на първо място да осветлим този процес, този процес да бъде контролиран и процесът да гарантира това, че няма да се стига повече до такива наистина нелоялни търговски практики, до генериране на свръхпечалби, необосновани, както и пълна защита на потребителя, и пак казвам, осветляване на целия процес"

В момента текат проверки и на НАП.

"Там искаме да проследим дали няма по веригата фирми, които по някакъв начин изнасят тези печалби навън."

Цените се проверяват във всички области и има статистика за цените за всяка конкретна област.

"Да, в някои градове, като Варна, Бургас, София, са малко по-високи цените."

Сайтът, който се подготвя и на който потребителите ще могат да се информират за цените трябва да бъде работещ и с коректната информация. Търговските вериги също ще бъдат поканени да публикуват своите цени на него. Разговорите с търговските с тях ще продължат, каза още Христо Алексиев.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна