Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон и Риши Сунак ще разговарят в Париж за отбраната и миграцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Риши Сунак провеждат в Париж първата двустранна среща на върха след пет години обтегнати отношения между Париж и Лондон. Двамата ще разговарят за отбраната и миграцията.

"Искам да отворя нова страница (в отношенията) с Франция"  - заявява британският премиер Сунак в интервю за в. "Фигаро" преди срещата с президента Макрон, която се очертава да бъде много наситена с актуални теми. Двамата ще се опитат да загърбят петгодишния конфликт, предизвикан от брекзита, миграцията, риболова и отхвърлянето на Франция от договора за ядрени подводници в Тихия океан.

Сред главните теми се очаква да бъде продължителната война в Украйна и перспективата за дълъг конфликт с Русия. Двете страни трябва да наблегнат на военното сътрудничество, по което имат общи проекти, както беше наблегнато от Елисейския дворец. Китайското влияние в Индо-Тихоокеанския район също е важна тема и за двете страни.

Деликатен остава въпросът за мигрантите, преминаващи Ламанша, след новия британски законопроект за убежището на преминалите мигранти и вероятното настояване за повече контрол от френска страна. 

Посещението на британския премиер предшества първата визита на новия крал Чарлз Трети във Франция.

"Подновяваме връзките и подготвяме бъдещето" - коментират в пресата източници от президентството. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна