Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часове в палатки в редица училища в Северен Кипър от понеделник

Фамагуста, призрачният квартал Вароша
Снимка: Ирина Недева, архив

От понеделник редица училища в Северен Кипър ще провеждат часовете в палатки, защото сградите им се смятат за опасни при евентуално земетресение.

Извънредната ситуация предизвика остри реакции в петък от опозиционни партии и учителски синдикати, тъй като се развива на фона на продължаващото изграждане на скъп "президентски" комплекс с джамия в Никозия.

Решението за изнасяне на класни стаи в палатки в училищните дворове бе взето от кипърските турски власти, след като вече 3 седмици ученици от гимназия във Фамагуста не посещават занятия по настояване на родителите си заради риск за устойчивостта на сградата.

Проблемът е особено чувствителен във Фамагуста, откъдето са 35-те кипърски турски деца, родители и учители, които загинаха при земетресението в Турция.

В същото време се търсят алтернативи на шатрите, тъй като метеорологичната служба прогнозира силни дъждове следващата седмица.

В гневни изявления опозиционни партии и учителски синдикати обвиниха властите, че от години не са инвестирали в ремонти на училища, а в същото време продължават изграждането на новия комплекс за "президентство", "парламент" и джамия. Според тях с предоставените за него от Анкара 2,5 млрд. турски лири могат да се построят 225 училища. 

Синдикатите и партиите настояват в най-кратки срокове да бъдат обявени резултатите от обследването на училищните сгради за антисеизмичност и те да бъдат укрепени.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени