Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи пред НДК: Войната не е наш избор

Митинг-шествие под надслов "България - зона на мира!" и "Не" на войната" се състоя и в морската ни столица Варна

| обновено на 12.03.23 в 17:40
Шествие под надслов "България – Зона на мира!" се проведе пред НДК - 12 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Митинг-шествие под наслов "България – Зона на мира" и "Не" на войната и въвличане на България в конфликта в Украйна" събра десетки протестиращи граждани пред Националния дворец на културата (НДК).

Те се обявиха за мир и поискаха страната ни да запази неутралитет, както и да бъде проведен референдум, който ясно да посочи позицията на гражданите за войната в Украйна. 

"Без български момчета в кланицата!", "Отново Източен фронт!!! – ще минат и без нас...", гласяха протестните плакати. Имаше много български знамена, както и Самарското знаме. Виждаха се и руски флагове, предаде репортер на БНР.

"Тук сме, защото искаме събитията в Украйна да се решат с мирни преговори, а не с оръжие";

"Не подкрепяме Русия, не подкрепяме Украйна. Просто да се обединим за мира, България да запази неутралитет, ако има такава възможност. Да не изпращаме и нарочно да се набутваме във войната. Присъствието на руски знамена тук ще ме откаже след малко, защото организаторите на протеста - не ги познавам, гледам, че ги свалят тези знамена, но има хора, които раздават нарочно знамена на хората, за да могат да ги снимат и  накрая да изкарат, че все едно е проруски протестът";

"Нося руско знаме, защото православието трябва да се обедини. Аз съм за свободата. Това не е наша война", казаха участници в протеста пред БНР.

Снимка: БГНЕС

Иван Радичев каза, че е на протеста, защото иска неутралитет. България има достатъчно ресурси – природни, изкопаеми, за да бъде "самостоятелна, независима и свободна държава на Балканите", отбеляза протестиращият, цитиран от БГНЕС.

Миглена Йончева заяви, че е на протеста, защото е българка и майка. "Защото все още вярвам, че в България има достатъчно хора, които могат да се обединят и да пожелаят мир, а не война. Искам бъдеще за моите деца, които не желая да избягат, както избягаха хората от моето поколение", посочи тя.

След проведения митинг участниците в протеста блокираха за известно време част от центъра на София и булевард "Цар Освободител" между президентството и парламента. От президентството шествието се насочи към сградата на Народното събрание, а после и към Орлов мост.

Снимка: БГНЕС

Инициативата е съвместна с още седем от градовете у нас, като идеята е да се заяви народната воля за мир, обясниха организаторите в социалните мрежи.
Митинг-шествие под надслов "България - зона на мира !" и "Не" на войната" се състоя и в морската ни столица Варна. До Общината се събраха представители на неправителствени организации, политически партии и граждани с плакати: "Мир и неутралитет".

"Ние сме за мир и неутралитет на България по отношение войната в Украйна", заяви един от организаторите на митинга - Георги Великов:

"България да бъде зона на мира, тъй като имаме съмнения, че нашите управляващи, поради каква причина за мен не е ясно, най-вероятно обслужват нечии интереси,  се опитват да вкарат страната във война. Аз не одобрявам нито една война и не смятам, че с изпращане на оръжие, изпращане на военни, войната ще бъде решена. Това може да стане чрез дипломация, чрез преговори, чрез разговори. Смятам, че по този начин".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна