Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер обеща увеличение на разходите за отбрана с близо 5 млрд. паунда

Риши Сунак - премиер на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският премиер Риши Сунак обеща да увеличи разходите за отбрана с близо 5 милиарда паунда през следващите две години за справяне със заплахата от враждебни държави като Китай и Русия.

Риши Сунак направи това изявление в Калифорния, където пристигна за среща с американския президент Джо Байдън и австралийския премиер Антъни Албанезе за уточняване на подробностите по новото тристранно споразумение за отбрана АУКУС, което включва доставка на ядрени подводници за Австралия.

Очаква се сумата за инвестициите в страната да бъде потвърдена по-късно днес, когато Риши Сунак ще изложи официално новата британска стратегия във външната политика и отбраната.

Пактът АУКУС бе сключен между Съединените щати, Великобритания и Австралия през 2021 година, като част от общите усилия да се противодейства на китайската военна мощ в Индийско-Тихоокеанския район.

Според наличната информация, Австралия може да избере да построи модифицирана версия на британската подводница клас Astute, като междувременно, докато трае производството, получи до 5 американски подводници клас Virginia.

От Даунинг стрийт съобщиха, че 3 милиарда паунда от предвиждания пакет допълнителни разходи ще бъдат заделени за финансирането на пакта, включващо увеличение на промишлената инфраструктура и обслужване и поддръжка на британските подводници.

Останалите близо 2 милиарда ще отидат за замяна на оръжията, изпратени в Украйна и за подобряване на инфраструктурата за производство на боеприпаси на Обединеното кралство.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна