Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ню Йорк таймс": Зелена светлина за петролния проект "Уилоу"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се очаква администрацията на президента Джо Байдън да обяви, че одобрява отдавна оспорван проект за сондиране на нефт и газ в щата Аляска, съобщи "Ню Йорк таймс".

Проектът е известен под името "Уилоу". Ако той бъде осъществен това би означавало да бъдат извлечени около 629 милиона барела петрол за период от 30 години в зона известна като Национален петролен резерв.

Според неназовани източници администрацията на Байдън вероятно ще одобри три от петте предложени  площадки  за сондажи. 4-та площадка се очаква да бъде отложена за по-късна дата, а петата засега е отхвърлена.

Проектът "Уилоу" обаче не се очаква да срещне одобрение от страна на лявото крило в партията на Байдън, а по-скоро ще предизвика гнева на част от съпартийците му. Според еколозите този проект е заплаха за земята, водите, дивата природа на Аляска и климата.

В документа с предложението се казва, че проектът може да доведе до отделянето на 278 000 метрични тона емисии на въглероден диоксид, което се равнява на замърсяването от движението на близо 60 000 (59 900) автомобила за период от една година.

Защитниците на проекта обаче твърдят, че той ще бъде от полза за икономиката на щата и ще увеличи производството на петрол в световен мащаб.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени