Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Снимка: https://newsite.eg-yambol.org

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и експерименталното прилагане на иновативен модел за постигане на климатична неутралност на местно ниво.

Едно от четирите училища в страната, които ще се включат е Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ в  Ямбол . Училището вече има опит в проекти, насочени към енергийна ефективност и екология, съобщи директорът на гимназията Йордан Милков. Той припомни, че на 6 март Националният доверителен екофонд обяви резултатите от процедурата за участие в проекта, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI) на германското правителство. По проекта са кандидатствали над 50 български общини. Избраните, които ще участват в проекта, са община Ямбол - с Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и Основно училище „Любен Каравелов“, и община Добрич - със Средно училище „Петко Рачов Славейков“ и Средно училище „Димитър Талев“.

Йордан Милков разказа за партньорството още, че проектът се изпълнява от международен консорциум, ръководен от Независимия институт по околна среда в Берлин (UfU) в партньорство с Националния доверителен екофонд, Асоциацията на общините „Енергийни градове“ (Energy cities) в Краков, Полша, Регионална енергийна агенция на Савинска, Шалешка и Корошка области, Словения.

За реализиране на задачите в проекта  са планувани няколко  групи действия, в които вземат участие учебните заведения, общините и другите заинтерсуваните страни. Те започват в края на месец март с първа среща, на която да се набележат основни дейности, към които екипът да се насочи при стартиране на проекта, каза Йордан Милков и уточни: "В началото ще извършим оценка на въглеродния отпечатък на всяко училище по проекта. Тази база данни ще бъде въведена в специален калкулатор и след като бъде направена оценка и анализ, на базата на нея ще бъдат поставени цели за този 3-годишен период за постигане на въглеродна неутралност".

От всяка от трите страни (България, Словения и Полша) в проекта ще вземат участие по две общини с по две училища всяка. Периодът на изпълнение на проекта е до април 2025 година. Дейностите в училищата 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени