Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК очаква глобален растеж от 2,6% и повишено петролно търсене с 2,3 млн. барела на ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) публикува във вторник последния си месечен доклад за пазара на петрол, като преразгледа прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2022 г. до 3,2%, но остави без промяна очакванията си за растеж с 2,6% на световния БВП през 2023 г.

ОПЕК прогнозира, че икономиката на Съединените щати ще нарасне с 1,2% тази година, докато тази на еврозоната ще избегне с малко рецесията, нараствайки с 0,8 на сто. Британската икономика също ще избегне рецесията, но ще стагнира (нулев растеж), докато китайската икономика се очаква да нарасне с 5,2% през 2023 г., а руската се очаква да регистрира лек спад от 0,5%.

"Глобалната икономика ще продължи да се справя с предизвикателствата на фона на висока световна инфлация, вероятност от по-нататъшни повишения на лихвите, особено в еврозоната и САЩ, високи нива на дълга в много региони и геополитическа несигурност в Източна Европа", се посочва в доклада на ОПЕК.

В същия месечен доклад ОПЕК прогнозира, че световното търсене на петрол през 2023 г. вероятно ще нарасне със "здравословните" 2,3 милиона барела на ден до средно 101,9 милиона барела дневно.

В същото време ОПЕК преразгледа леко надолу очакванията си за търсенето в Северна и Южна Америка, както и в Европа, на добивания от картела петрол, като същевременно увеличи прогнозата за търсенето в Китай, който продължава възстановяването си от строгите Covid локдауни.

Очаква се търсенето на петрол в рамките на ОИСР да нарасне с 0,2 милиона барела на ден, докато извън ОИСР се очаква да нарасне с 2,1 милиона барела на ден, се добавя в доклада.

В същото време търсенето на суров петрол, добиван от ОПЕК, тази година беше преразгледано надолу с 0,2 милиона барела на ден от предишната оценка на организацията,  до 29,3 млн. барела дневно, но остава над нивото от миналата година.

От страна на предлагането, основните двигатели на растежа на доставките на важната енергийна суровина се очаква да бъдат Съединените щати, Бразилия, Норвегия и Канада, докато ОПЕК очаква спад на руските доставки.

Междувременно петролът продължава да поевтинява за втора поредна сесия на търговия, достигайки най-ниски ценови нива от началото на януари, тъй като фалитът на Silicon Valley Bank породи опасения за по-обширна финансова и икономическа криза, предизвиквайки разпродажба на рискови активи.

Инвеститорите също така се подготвят за ключовите данни за инфлацията в САЩ през февруари след около часа, тъй като те ще бъдат сред последните значими икономически доклади, които Федералният резерв ще вземе предвид преди редовното си заседание следващата седмица.

Към 14,30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 2% към 79,00 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,16% към 73,25 долара за барел, търгувайки се в най-ниски нива от първи дни на януари.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени