Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел: Европа трябва да разшири възможностите на военно-промишления комплекс

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа спешно трябва да разшири възможностите на военнопромишления комплекс, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той отбеляза пред Европейския парламент в Страсбург, че в последните месеци от войната в Украйна руските сили изстрелват между 20 и 50 хиляди снаряда на ден. За да се постигне мир, трябва да усилим нашата отбрана и способности, смята Шарл Мишел.

А изданието "Политико“ писа днес, че Европейският съюз е близо до постигане на споразумение за попълване намаляващите запаси от артилерийски боеприпаси на Украйна на стойност два милиарда евро. Окончателното одобрение за новата схема се очаква на срещата на върха в Брюксел по-късно този месец.

Германската отбранителна индустрия е готова да увеличи производството, включително на типовете въоръжение и боеприпаси, от които се нуждае Украйна, но изтъква, че трябва да има яснота относно това какво искат правителствата на страните от Европейския съюз, преди да се инвестира в допълнителен производствен капацитет. Това е заявил в интервю за "Асошиейтед прес" изпълнителният директор на германската асоциация на производителите на оръжия Ханс Кристоф Ацподиен.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна