Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейска акция в зеленчуковите борси на 4 области

Зеленчукова борса
Снимка: МВР

Полицейска акция се провежда по зеленчуковите борси на територията на областните дирекции на София, Благоевград, Пловдив и Стара Загора. 
Униформените проверяват за стоки без необходимите документи и информация за незаконни складове. 

От МВР обясниха, че целта е да се уточни всичко около ценообразуването. От националната полиция дадоха пример, че цената на вносните домати на борса в София е 1.20 лв. за килограм, а цената на доматите от български производители - 2.40 лв. за килограм. Една от темите на проверката е да установи на какво се дължи тази разлика в цените и защото цената за крайния потребител е в пъти по-висока. 

Георги Малински, началник на сектор в "Икономическа полиция", поясни:

"Тече мащабна проверка, която поставя началото на серия проверки, които целят да установят фактическата обстановка, свързана със земеделските продукти, които се продават на българския пазар. Основната цел е да установим произход, качество, цени на стоките - откъде идват, как се търгуват, на какво се предлагат. Първоначално обект на проверките са борсите и тържищата, на които се предлага тази продукция. Съответно и цените, на които се предлагат, както и дали има някакви нарушения, свързани с тази стока".

По време на проверката ще се изяснява и дали при вноса на определени видове зеленчуци и плодове са нанесени щети за държавния бюджет, обясниха от главна дирекция "Национална полиция". Резултатите от проверката, която ще продължава и в следващите дни, ще бъдат дадени след края на операцията.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени