Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБАЛ "Света Анна" във Варна покрива задълженията си до два месеца

д-р Красимир Петров

МБАЛ „Света Анна – Варна“ е в процедура за избор на оферти от над десет банки за предоставяне на кредит. Очаква се след около един-два месеца болницата да изтегли кредит в размер от 6 милиона лева, за да покрие всичките си задължения. Това съобщи за Радио Варна изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров. По думите му 6-те милиона лева са три месечни заработки за болницата. „Сумата ще бъде използвана за погасяване на дълговете и за нищо друго.”

Д-р Петров припомни, че това е четвъртият път, в който болницата иска разрешение да тегли кредит. Досега здравното министерство е отказвало без аргументи. Припомняме, че държавното участие в капитала на дружеството е 70.24 %, а на Община Варна - 24.92 %. 

Най-големите задължения на МБАЛ „Света Анна” са към доставчиците на импланти. Медикаментите и консумативи се плащат регулярно, както и възнагражденията на персонала, уточни директорът:

„Преди ковид пандемията имахме малко задължения, а и хората вече не са съгласни да работят на малките възнаграждения, които са имали преди това. Актуализация на клиничните пътеки бе направена преди няколко месеца, но в недостатъчен обем. Това доведе до голям дефицит.”

Положението с медицинските сестри е критично, както в цялата държава, каза д-р Петров. Средната заплата в МБАЛ „Света Анна” за миналата година е 1756 лева.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени