Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България все още ползва „скъпия газ“ от Чирен, готви искане за компенсация до ЕК

Снимка: Добромир Видев, БНР

България все още ползва „скъпия газ“ от Чирен, но се подготвя искане до Европейската комисия за компенсация, която би запазила цените. Това обясни служебният министър на енергетиката Росен Христов след като провери заедно с изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов изграждането на междусистемната газова връзка между България и Сърбия.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че по предложението ще се работи. То е в рамките на европейска директива за компенсиране на цената на газа. Следващата седмица са поканени газовите асоциации за да се направи работеща схема:

"Проблемът е доста сериозен. Работим по предложение в рамките на Европейската директива за компенсиране на тази висока цена. Идеята е да се компенсира до нивото на пазара, тоест газът, който извадим от там, да не повлияе на крайния клиент. То и затова се прави това нещо".


Очаква се до 1-2 седмици да приключат анализите по този въпрос. Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов каза, че компенсаторният механизъм за запълване, който ще бъде договорен, има отношение и към попълването на Чирен в следващите месеци: 

"Този газ, в следващия отоплителен сезон, ще имаме възможност да бъде добиван на една конкурентна пазарна цена. В момента хранилището е пълно на 77% и затова тези количества, ако успеем да ги запазим в момента в хранилището и, съответно, бъдат компенсирани, цената бъде атрактивна, близка до пазарната, в кратък период ще можем да постигнем целта, която е 90%, поставена от Европейската комисия".


Снимки: Добромир Видев, БНР

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна