Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 21 март

Канят на "Поетично кафене" в Дома на писателя

С проявата ще бъде отбелязан Световния ден на поезията

"Поетично кафене“ ще се проведе днес в Бургас по повод Световния ден на поезията и Първа пролет. Събитието включва множество инициативи, в които се включват поети от различни поколения. Целта е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия, съобщи Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност: 

"През тази година сме поканили всички пишещи хора и приятели на литературата да бъдат гости в Дома на писателя. Единственото условие е да бъдат усмихнати и да носят цвете, ако имат възможност. ще си припомним някои хубави моменти от предишните издания. В бургаското издание на празника по традиция участват поети от всички поколения и почитатели на изящната словесност. Участието в анонимния блиц-конкурс за написване на творба по зададена в момента тема може да донесе атрактивни награди на всеки." 

Световният ден на поезията (21 март), ще бъде отбелязан в Бургас заедно с областния управител проф. д.н. Мария Нейкова, съобщават от Общината. Организатори са читалище „Любен Каравелов 1940“ и Бургаска писателска общност, със съдействието на Община Бургас и с партньорството на Държавен куклен театър.

"За всеки жив читател и всеки жив поет" – под този девиз от 1999 година на 21 март по инициативата на ЮНЕСКО се отбелязва Световният ден на поезията. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия, да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия. В Бургас той се чества от 2008 г. под егидата на Областния управител на Бургас.

Днес, 21 март се отбелязват още няколко празника, между които Международният ден на кукления театър и настъпилата Първа пролет. Затова в честването ще вземат участие актьори от ДКТ Бургас и ТФ „Усмивка“ с ръководител Румяна Кралева. 

„Поетичното кафене" ще е в Дома на писателя от 18 до 20 ч., който отново ще се превърне в място за вдъхновение и общуване чрез поезия.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна