Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом призова Си Цзинпин да окаже натиск върху Путин за Украйна

Същевременно Антъни Блинкън заяви, че светът "не бива да се заблуждава" от предложенията на Китай към Москва

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом призова днес китайския президент Си Цзинпин да използва настоящото си посещение в Москва, за да повлияе на руския президент Владимир Путин да зачита украинския суверенитет и да прекрати войната срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, каза пред репортери, че САЩ са обезпокоени, че Си ще повтори призивите си за прекратяване на огъня, в резултат на което руските сили ще останат на суверенна украинска територия.

Кърби каза също, че Си трябва да разговаря и с украинския президент Володимир Зеленски за последиците от войната за Украйна.

"Насърчаваме президента Си да окаже натиск върху президента Путин пряко за необходимостта да зачита суверенитета на Украйна и териториалната й цялост. Светът и съседите на Китай със сигурност ще следят внимателно" случващото се, каза той.

Си и Путин изглежда, че са свързани по-скоро "от нещо като брак по сметка", отколкото от привързаност, добави Кърби: "Тези две страни отдавна се дразнят от лидерската роля на САЩ в цял свят", каза още той.

Същевременно американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви по-рано днес, че "светът (не бива) да се заблуждава" от предложенията, направени от Пекин относно уреждането на конфликта в Украйна, в момент, когато китайският президент Си Цзинпин е на посещение в Москва, 

"Светът не бива да се заблуждава от никакво тактическо решение на Русия, подкрепяна от Китай или която и да е друга страна, да замрази конфликта при собствените си условия" заяви Блинкън, цитиран от АФП.

По думите му САЩ оценяват всяка дипломатическа инициатива, насочена към "справедлив и траен мир", но са изразили съмнения относно желанието на Китай да запази "суверенитета и териториалната цялост" на Украйна.

"Призивът за прекратяване на огъня, който не включва изтегляне на руските сили от украинска територия, всъщност би подкрепил узаконяването на руските завоевания", каза Антъни Блинкън - теза, която беше изложена и при предишни изявления от страна на Вашингтон:

Държавният секретар, който по-рано днес обяви 350 млн. долара допълнителна военна помощ за Украйна, повтори подкрепата на САЩ за позицията на украинския президент Володимир Зеленски, който призовава за изтегляне на руските войски.

"Ако Китай е решен да подкрепи прекратяването на конфликта въз основа на принципите на Устава на ООН, както е посочено в първата точка от неговия план, тогава той може да започне диалог с президента Зеленски и Украйна на тази основа и да използва влиянието си, за да изиска от Москва изтегляне на войските ѝ", смята Антъни Блинкън.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени