Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДЮП гласува по въпроса за „Рамката от Уиндзър“ в британския парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания Демократичната юнионистка партия ще гласува в парламента тази седмица против „Рамката от Уиндзър“, която премиерът Риши Сунак и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен договориха по повод на подобряването на спорния Протокол за Северна Ирландия.

Лидерът на партията сър Джефри Доналдсън заяви, че нейните депутати ще гласуват срещу споразумението, защото продължават да са загрижени за търговията, но ще продължават да работят с правителството по „нерешените въпроси“.

Доналдсън посочи, че решението е взето единодушно след заседание в понеделник. От Даунинг стрийт обаче отговориха, че сделка с Брюксел е постигната и няма планове за съществена промяна. Депутатите в Камарата на общините ще получат възможност в сряда да гласуват по така наречената „Спирачка на Стормонт“, част от „Рамката от Уиндзър“.

Това е механизъм, който дава на парламента в Белфаст по-голяма дума за това как законите на ЕС се прилагат в Северна Ирландия. Стормонт може да възрази срещу ново правило на ЕС, засягащо търговията и стоките, което може да доведе до сериозна промяна във всекидневния живот на северноирландците.

Риши Сунак изтъкна, че “Спирачката на Стормонт“ е доказателство, че Обединеното кралство поема обратно контрол в отношенията с ЕС. Северна Ирландия е без парламент и правителство повече от година след като юнионистите ги бойкотираха в знак на протест срещу Протокола, но снощи Диърдре Харгей от „Шин Фейн“ ги призова да се завърнат в подялбата на властта.

„Ако юнионистите имат загриженост, те имат правото да я повдигнат, но това не трябва да пречи на работата на парламента и сформирането на правителство“, посочи тя.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна