Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще одобри утре промени, с които увеличава командировъчните

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов, председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и служебният министър на труда и Лазар Лазаров.
Снимка: БТА

Правителството ще одобри утре промени в наредбите за командировъчните, с които размерът на сумите ще бъде увеличен. На днешния Тристранен съвет бизнесът и синдикатите заявиха принципна подкрепа, но направиха и забележки.

Двойно нарастват размерите на дневните командировъчни за страната. Последните са коригирани през 2008 година. Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров заяви:

“Увеличаване на т.нар. дневни със 100% от 20 на 40% в случаите, когато имаме нощувка. Когато няма съответно увеличението е от 10 на 20 лв.

Отпада задължителното заверяване на командировъчните, така нареченото подписване или подпечатване, а документът ще може да се издава и в електронен формат. От Българската търговско-промишлена палата обаче не са съгласни парите за командировки да се договарят и в по-високи размери в колективни трудови договори. 

Председателят на работодателската организация Цветан Симеонов:

“Не се ангажират синдикатите нито с подобряване на дисциплината, нито с повишаване на производителността, нито пък носят пред някого отговорност за доброто управление на предприятието”

Любослав Костов от КНСБ заяви синдикална подкрепа за предлаганите по-високи размери на командировъчните не само в страната, но и тези в чужбина. Но синдикатите искат да се изработи автоматичен механизъм, който да отчита инфлацията.

“За да не стигаме втори път до ситуация, в която 15 или 20 години да не променяме нещо, което очевидно е остаряло и не отговаря на обективната икономическа действителност”.

Възприетата от министерството на финансите методика, по която ще се увеличат парите за командировки зад граница, отчита жизнения стандарт в съответната държава за последно промяна в тази наредба е правена през 2004 година. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна