Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ имат за цел да изпратят по-бързо на Украйна танкове "Ейбрамс" - след 8 до 10 месеца

Танкове M1A1 "Ейбрамс" на учение в Латвия, 26 март 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Пентагонът планира да ускори доставката на танкове "Ейбрамс" в Украйна, предоставяйки жизненоважното оборудване на Киев още тази есен, заяви неназован американски източник, запознат със ситуацията, цитиран от Ройтерс.

Съединените щати планират да ускорят доставката на своите танкове "Ейбрамс" (Abrams) на украинците и се стремят да ги изпратят след осем до десет месеца, съобщи във вторник и Асошиейтед прес, цитирайки американски служители, запознати с въпроса.

Според един от служители, който говори при условие на анонимност, Вашингтон може да успее да ускори доставката на танковете, тъй като е избирал да достави обновен по-стар модел, който може да бъде готов по-бързо.

Говорител на Пентагона отказа да коментира по-бързата времева линия, тъй като Министерството на отбраната не е предложило преди това конкретна дата за усилията си да прехвърли танковете в украински ръце, а само каза, че ще отнеме "месеци".

САЩ работят, за да доставят танковете Abrams в Украйна малко по-бързо от очакваното, заяви и говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби пред MSNBC и CNN.

. "Има някои промени, които можете да направите в процеса, за да го ускорите", каза той.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разгледал няколко варианта за ускоряване на доставката и е стигнал до решение, което ще намали сроковете за доставка с около година, каза пред Ройтерс съветник от Конгреса, информиран за плана.

Примери за опции, които Остин би могъл да оцени, включват промяна на позициите в опашката за доставка или използване на американски танкове, чието чувствително оборудване е премахнато, така че да не може да бъде заловено и проучено от руските войски.

По-рано САЩ отбелязаха, че техните танкове могат да бъдат изпратени в Киев не по-рано от 18 месеца.

Администрацията на Байдън обеща да достави на Украйна 31 модерни танка M1 Abrams, след като месеци избягваше идеята за разполагане на трудните за поддръжка танкове в Украйна. Новият план ускорява доставката с около година, според съветник от Конгреса, информиран по въпроса.

Първоначалният план беше да се изпратят на Украйна 31 от по-новите M1A2 Abrams, чието сглобяване и изпращане можеше да отнеме година или две. Но неназовани служители казаха, че е взето решение да се изпрати по-старата версия M1A1, която може да бъде взета от запасите на армията и може да бъде доставена преди края на годината.

Длъжностни лица посочиха, че също така ще бъде по-лесно за украинските сили да се научат да използват и поддържат танковете от модела M1A1, докато отблъскват руската инвазия.

Производствената линия GD.N на General Dynamics Corp в момента завършва около 12 танка Abrams на месец.

Средствата за промяна на танковете Abrams ще дойдат от фонд, известен като Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), който позволява на администрацията на президента Джо Байдън да получава оръжия от индустрията, вместо да черпи от оръжейните запаси в САЩ. По-късно този месец се подготвя кръг от финансиране на USAI, казаха източници, пожелали анонимност.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна