Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските депутати гласуват вот на недоверие към правителството на Педро Санчес

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се очаква да бъде гласуван внесеният от крайнодясната партия „Вокс“ вот на недоверие към испанското правителство начело с Педро Санчес. Вчера се проведоха дебатите, при които фокусът не беше върху докладчика му Рамон Тамамес, а върху политическите лидери, които се опитваха да привлекат вниманието на избирателите в трудна за тях година, в която има и местни, и парламентарни избори.

Почти незабелязана остана речта на професора-икономист Рамон Тамамес, който изложи причините за искания вот на недоверие.

Вместо това направи впечатление тандемът между Педро Санчес и вторият му вицепремиер Йоланда Диас, които въпреки сложните отношения като коалиционни партньори се обединиха срещу опозиционната консервативна Народна партия и крайнодясната „Вокс“ с единствената цел да покажат „какво ще дойде“ ако не успеят да спечелят отново изборите през декември.

Най-критикувана се оказа Народната партия, която бе обвинена от управляващата Испанската социалистическа работническа партия, че се страхува да се противопостави на „Вокс“ и затова иска да се въздържи от гласуване, а от „Вокс“, че по този начин подкрепя негласно Педро Санчес. Според крайнодесния лидер Сантяго Абаскал, Алберто Нунес Фейхоо трябва да "спре да търси споразумения със социалистите", а според Санчес да спре да се надява, че партията му ще управлява отново след като се провалиха при последната финансова криза.

Според социалистите благодарение на дебата е станало ясно, че "има два антагонистични модела" за управление на Испания: "Това на прогресивно правителство, оглавявано от Педро Санчес, което напредва в Испания и защитава средната и работническата класа, и това на съюза между Народната партия и „Вокс““. Според лидера на „Вокс“ обаче с Народната партия са съперници за десните гласове, които консерваторите не заслужават след като не искат да ги подкрепят при гласуването на вота на недоверие на "най-лошото правителство от десетилетия".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна