Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските депутати ще разпитват Борис Джонсън за "Партигейт"

Бившият британски премиер Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Бившият британски премиер Борис Джонсън днес ще бъде разпитван в продължение на часове в Комисията по привилегиите и поведението на депутатите по обвиненията за това, че е подвел парламента за "Партигейт".

Вчера Борис Джонсън публикува своята защита преди днешния кръстосан разпит. В нея той признава, че може и да е подвел депутатите за купоните на Даунинг стрийт в нарушение на правилата за Covid-19, но не го е направил умишлено.

В документа от 52 страници Джонсън казва, че уверенията му към депутатите, че са спазени правилата на локдауна, са направени "добросъвестно", защото наистина е смятал, че това е така.

Бившият премиер е застрашен от отстраняване или дори изключване от парламента, ако депутатите решат, че той умишлено ги е излъгал.

Група, представляваща семействата на жертви на Covid-19 заяви, че твърденията на Джонсън за "добросъвестност" са "ужасяващи и отвратителни".

Междупартийната комисия разследва от април миналата година дали Джонсън е подвел парламента за купоните и е склонна да заключи, че той е сторил това умишлено.

Преди това излезе прочутият доклад на държавния служител Сю Грей, в който бяха посочени нарушения в няколко случая, а полицията наложи глоби на 83 лица, сред които Борис Джонсън.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна