Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима са задържани за купуване на гласове в област Бургас (обновена)

| обновено на 22.03.23 в 15:07

Четирима са задържани за купуване на гласове от началото на специализираната полицейска операция по противодействие на купения вот, конвенционалната престъпност и миграционния натиск, протичаща на територията на ОДМВР Бургас.

Към момента се проверяват общо 15 сигнала за купуване на гласове. Освен в частни адреси, полицейските служители осъществяват проверки и в търговски обекти, предоставящи продукти на „версия”, заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност.

Комисар Марин Димитров

Към 14.00 ч. са проверени 606 МПС и 819 лица. Задържани по Закона за МВР са 28 лица.

Има задържан от кв. „Долно Езерово”. Иззет е тефтер с имена и лични данни. 

Комисар Димитров уточни за задържания:

"Колегите на място са намерили тефтери, в които има лични данни на лица за даване на заеми и на стоки на вересия. Проверява се съпричастността на лицето към този тип престъпление и всичко, свързано с това."


Други двама са задържани в Районно управление – Поморие. При проверките в села от Община Сунгурларе е установено едно лице, извършвало лихварска дейност. Установява се съпричастността на лицето към опрощаване на вземанията в замяна на гласуване за определена политическа сила.

Проверки са извършени на територията на общо четири общини – Бургас, Камено, Поморие и Сунгурларе.


Припомняме, че при предишната специализирана операция в Пето Районно управление Бургас бе образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК – „Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева”.Производството е образувано с разпити на свидетели, според които са им предложени по 50лв. за да гласуват на предстоящите избори за конкретна политическа партия.
По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна