Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата „Будиславец. Имената на улиците в Перник“

Снимка: Община Перник

Литературна премиера на книгата „Будиславец. Имената на улиците в Перник“ ще се състои на 23 март в галерия „Любен Гайдаров” в Перник. Авторът Славчо Чанев е дългогодишен началник-отдел и главен експерт „Култура“ в общинската администрация  и има издадени 12 книги - поезия, проза и документалистика.

„Будиславец“ е първо и уникално по рода си изследване за имената на пернишките улици, площади, квартали и махали.
Авторът е събрал и обяснил произхода и значението на близо 800 имена.
Книгата е структурирана в три части – каталог, азбучник и притурка. Отбелязано е най-старо документираното именуване – ул. „Св. Иван Рилски“ от 1931 г., най-масовото новоименуване – през 1933 г. на 110 улици, както и най-многобройното едновременно преименуване – през 1992 г. на 62 улици. В азбучника са посочени 29 основни квартали на града с техните граници и принадлежащи улици, с актуалните им имена. 
В притурката са имената на улиците в останалите селища от община Перник – 19 населени места, с общо 834 улици с гражданска адресна регистрация (в останалите 4 селища уличната мрежа не е именувана). Автор на корицата е художничката Марина Стоянова-Карамфилова. 
Книгата ще бъде представена от проф. Надя Манолова. Специално участие в премиерата ще вземат музикантите Зорница Радионова – пиано и проф. Йосиф Радионов – цигулка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна