Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бобов дол ще сменят горивото нафта и въглища с водородно-кислородна смес за Общината и две училища

Снимка: bobovdol.egov.bg

В Бобов дол ще сменят горивото нафта и въглища с водородно-кислородна смес за сградата на Общината и две училища, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Това ще стане със съвместен с община Перник проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд", финансиран по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Прдвижда се изграждане на специални инсталации към сега съществуващите отоплителни системи на трите сгради, които ще произвеждат водородно-килсородна смес. В резултат вредните емисии от работата на парокотелните инсталации ще намалее до 50%. Финансирането на проекта за двете общини е близо 1 млн. лева, като само за община Бобов дол е малко над 300 000 лева.

От десетилетия обществените сгради - Общината, читалищата, домът на културата, детските градини, училищата се отопляват на въглища  или на нафта. При това мини "Бобов дол" подаряват на училищата въглища в достатъчни количества за зимния сезон. Постепенно използването на конвенционално гориво за сградите и в миньорски град трябва да намялава, коментират от общинската управа.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени