Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уолстрийт" стартира почти без промяна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на "Уолстрийт" отвориха почти без промяна, тъй като инвеститорите очакват последното решение на Федералния резерв за паричната политика, въпреки че страховете от финансова криза намаляват след неотдавнашния фалит на три регионални кредитора, предаде АФП.

Трейдърите и анализаторите в повечето случаи очакват централната банка на САЩ да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта, с което да продължи усилията си за ограничаване на инфлацията - макар и да избягва по-голямо увеличение, тъй като политиците се стремят да предотвратят по-големи сътресения в банковия сектор.

Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с около 0,1% до 32 580,59 пункта, докато широкият индекс S&P 500 остана без промяна на ниво от 4 001,83 пункта.

Високотехнологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 0,1% до 11 853,44 пункта.

Фондовите пазари и банковите акции се повишиха тази седмица, след като световните финансови власти предприеха мерки за подкрепа на сектора. Те се опитват се да успокоят страховете от бързия фалит на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви на конференция вчера, че ситуацията се "стабилизира". Тя намекна, че САЩ са готови да се намесят и да помогнат на по-малките институции, ако те пострадат от масово теглене на депозити.

"Ако има "страх от Фед", фондовият пазар не го показва досега през тази седмица", каза Патрик О'Хеър от Briefing.com в бележка преди началото на търговията.

"По ирония на съдбата на повишаването на пазарните лихви се гледа като на успокояващ фактор в този момент, тъй като те бяха разглеждани като фактор за плашене за банковата криза, когато крещяха надолу", добави той.

В бележка Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, пише, че председателят на Фед Джером Пауъл вероятно ще признае банковите рискове, но ще твърди, че заплахата е овладяна.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна