Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 професионални гимназии могат да получат 97 млн. лева по ПВУ, ако изготвят проекти

Снимка: БГНЕС

97 млн. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост могат да получат 28 професионални гимназии, избрани да станат центрове за високи постижения, като за целта те трябва да са готови с проектните си предложения до края на юни, съобщиха от Министерството на образованието и науката.  

Предвидено е гимназиите, по една във всяка от 28-те области у нас, да бъдат модернизирани и оборудвани според най-високите технологични изисквания. 

За да получат финансиране, до септември те трябва да имат сключен договор с изпълнител за строителството.  

По процедурата се предвижда финансиране на дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и за ремонт, реконструкция, обновяване и пристрояване на училищни сгради. 

Едно от условията е минимум 45% от средствата да бъдат използвани специално за оборудване и обзавеждане. То не трябва да бъде STEM оборудване, а да е насочено към професионалните направления, по които водят обучение гимназиите. Причината е, че училищата са избрани като стратегически водещи гимназии в съответните професионални направления, а не на базата на нуждата им от ремонт. 

Тези разяснения са дадени по време на среща днес между представители на 28-те училища и експерти от МОН и Изпълнителната агенция „Програма за образование“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна