Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български книжки за Одрин

4
Снимка: Радио Шумен

Шуменци събраха над 300 детски книжки за по-малко от седмица за възпитаниците на българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин. Инициативата е на местното дружество "Традиция", а членовете му Ангел Ангелов и Асен Топалов успяха да предизвикат интереса на десетки шуменци през социалните мрежи.

Събраните заглавия са от приказки, през православна литература, до енциклопедии и поезия.

Отзовали се шуменските читалищата „Напредък-1869“,“Пробуда-1958“, “Стилиян Чилингиров-1963“, студенти и преподаватели от Шуменския университет, много граждани и приятели на двамата ентусиасти.

Близнаците на Асен, които скоро стават на 4 години, също бързо се разделили с първите си любими книжки, разказва той. И Ангел, и съпругата му направили дарение.

Днес в ранния следобед представителите на „Традиция“ ще занесат книжките и мили поздравителни писма в църквата „Св. Св.Константин и Елена“.

В навечерието на 110-ата годишнина от победното превземане на Одринската крепост те ще отдадат почит и ще поднесат цветя.

Противно на очакванията, българите не са апатични, има ли добро в каузата, откликват, коментират шуменците .

Чуйте още за каузата Децата да имат книжки на български език, защото искат да знаят езика" от Ангел Ангелов и Асен Топалов, с които разговаря Цветелина Георгиева.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна