Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Всички руски удари ще получат отговор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети военни позиции близо до фронтовия град Бахмут в Източна Украйна. Вчера най-малко седем души загинаха при руски удари с дронове в региона на Киев, а жилищна сграда в град Запорожие бе поразена от руска ракета.

Продължаващата месеци сухопътна офанзива на Русия срещу източния град Бахмут среща ожесточената съпротива на украинските сили. Според британското военно разузнаване руските сили може да се изчерпат, но все още има опасност украинският гарнизон в града да бъде обкръжен. Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски посети военни позиции близо до фронта в Бахмут, където се водят тежки сражения. По време на визитата му в града, станал символ на най-дългата и кървава битка от началото на руската инвазия, Зеленски поздрави украинските военни и отбеляза, че руските нападения доказват, че Москва не иска възстановяване на мира. Във вечерното си обръщение Зеленски заяви:

"Ще отговорим със сигурност на всеки удар на окупаторите срещу нашите градове. Днешните руски удари по Запорожие, нощната атака по Киевски регион. . . Всички руски удари ще получат военен, политически и юридически отговор." 

Вчера Украйна съобщи, че през миналата нощ Русия е атакувала страната с общо 21 ирански бойни дрона. 16 от тях са били свалени. Най-малко осем души бяха убити край Киев и в Запорожие, над 30 са ранените.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди, че ядрената безопасност на Запорожката АЕЦ в Украйна не е надеждно гарантирана. На 9 март централата, окупирана от руската армия, беше изключена от украинската електрическа мрежа за 11 часа след руски удар.

По данни на украинското дружество "Енергоатом", който е предупредил за риска от ядрена авария, са били включени аварийни дизелови генератори, за да се осигури минимално захранване на системите за безопасност.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна