Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Бах: Игрите трябва да стоят далече от политиката

Томас Бах
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийските игри и неговият управляващ орган, Международният олимпийски комитет, не могат да бъдат съдник в глобални политически спорове, заяви президентът на организацията Томас Бах, защитавайки по този начин плановете на МОК да включи руски и беларуски спортисти в Игрите в Париж през 2024 година.

Говорейки на политически форум, Бах каза, че Игрите трябва да стоят далеч от политиката, в противен случай ще загубят обединяващата си сила, цитирайки примери за минали бойкоти през 70-те и 80-те години на миналия век.

"Ако политиката решава кой може да участва в състезание, тогава спортът и спортистите стават инструменти на политиката. Тогава е невъзможно спортът да прехвърли своята обединяваща сила", каза Бах в речта си.

"Трябва да бъдем политически неутрални, но не и аполитични. Знаем добре, че политиката управлява света. Знаем добре, че нашите решения имат политически последици и трябва да включим това в нашето мислене. Но не трябва да правим грешката да се издигаме до арбитри на политически спорове, защото ще бъдем смазани от тези политически сили", каза още Бах.

МОК наложи санкции срещу Русия и Беларус след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, но сега не желае да изключи техните спортисти от Олимпиадата изцяло от страх от връщане към бойкотите от ерата на Студената война.

През януари МОК определи пътя за състезатели от Русия и Беларус да спечелят олимпийски места чрез азиатски квалификации и да се състезават като неутрални спортисти в Париж следващата  година. Неутралните спортисти не се считат за представляващи своите нации и техните успехи не са придружени от развяване на знамена или свирене на национални химни.

Някои федерации оттогава са допуснали обратно руснаци и беларуси в състезания, но има и значителна съпротива срещу плановете на МОК.

"Украйна иска, и това е директен цитат, "пълна изолация на всички руснаци", каза Бах под аплодисментите на някои хора в публиката.

"Ние сме в дилема. Чувстваме, страдаме и разбираме украинския народ и спортисти. От друга страна, ние имаме, като глобална организация, отговорност към правата на човека и Олимпийската харта. И двете не позволяват такава тотална изолация на хора с определен паспорт", каза още Бах.

Няколко десетки демонстранти, включително украински бежанци, се събраха пред концертната зала преди речта на Бах, за да се противопоставят на участието на руски и беларуски спортисти на игрите в Париж.

Украйна, която оглави призива за забраната им, също заплаши с бойкот, ако им бъде позволено да се състезават там. Все още не е взето окончателно решение.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени