Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват ремонти на 90 улици във Варна за 175 милиона лева

| обновено на 23.03.23 в 13:09
Снимка: Румен Сарандев

Община Варна започва мащабни инфраструктурни проекти на стойност 175 милиона лева, сред които ремонт на над 90 улици, междублокови пространства и зелена зона. Това ще се случи, въпреки липсата на държавен бюджет и на действащи оперативни програми, съобщи кметът на града Иван Портних .

В момента нов национален бюджет няма, затова общината трябва да работи с разчети, направени на базата на Бюджет 2022, отбеляза той. 

Портних подчерта, че голяма част от проектите за града са забавени с две години. Ще реализираме тези инфраструктурни проекти, които имат пряко отношение към живота в града - пътни артерии, междублокови пространства, посочи кметът. Приоритетно ще се осигуряват средства за детски градини и ясли, социални и здравни заведения, каза още той.

Заради скока в цените на всичко драматично са повишени разходите във всяко едно от перата на бюджета, допълни Портних, а проектите са оскъпени значително.

Няма нито една отворена европейска програма - три години не можем да кандидатстваме за европейско финансиране, подчерта отново Иван Портних. Общината има готовност да кандидатства и с проекти по плана за възстановяване и устойчивост, ако процедурите бъдат обявени, каза кметът.

Чуйте репортажа на Даниела Стойнова:


По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна