Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК образува три производства заради евентуален картел в цените на храните

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията образува три производства заради евентуален картел при цените на храните. Преди ден от регулатора съобщиха, че проверяват хипермаркети и браншови организации за антиконкурентни практики по цялата верига - от производители през дистрибутори до търговци. Проверките продължават.

След като обявиха началото на внезапните проверки в офисите на производители, преработватели, браншови сдружения и търговските вериги, днес от Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че вече са образувани три производства за установяване на извършени евентуални забранени антиконкурентни споразумения в хранителния сектор. Експерти икономисти обаче се усъмниха в резултатността от работата на комисията.

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт", Стоян Панчев коментира:

"Дори да е имало картел, дори да има споразумение между търговци и производители и така нататък, това не е създало инфлацията. Това е може би допринесло цените да са малко по-високи, но инфлацията не идва оттам. Така че, дори и да бъде разбит един такъв евентуален картел, едва ли пак ще имаме някакъв особен резултат, в крайна сметка, за нашия джоб".


По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени