Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев за закриването на клуба в Битоля: Това решение е израз на паника, на безсилие

Президентът Румен Радев в Брюксел - 23 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на властите в Северна Македония да заличат от централния регистър българското сдружение културен център "Иван Михайлов" в Битоля е израз на безсилие. Това коментира в Брюксел президентът Румен Радев:

"Това решение е израз на паника, на безсилие, защото властите в Република Северна Македония най-сетне трябва да признаят, че има македонски българи, че има българско присъствие в Република Северна Македония - не от днес, не от вчера, от векове, от 1300 години, че има българска история, културно- историческо наследство. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България, на европейските институции, на нашите европейски партньори РСМ да впише македонските българи в тяхната конституция, това е отправната точка за интеграцията на нашата съседка в ЕС", каза президентът.

По-рано министерството на външните работи също реагира остро на това решение на Скопие.

В Брюксел държавният глава Румен Радев коментира и други актуални теми от вътрешната и външната политика: 
Президентът отхвърли твърденията, че България губи средства по Фонда за справедлив преход, каквито съобщения се появиха преди няколко дни:
"Служебното правителство не се е отказало, това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 милиона - условието е до края на годината да представим плановете, съгласувани с трите важни области: Стара Загора, Кюстендил и Перник. Така че - работи се активно, разбира се, че ще ги представи и ние работим за това".

България иска у нас да се създаде международна група за борба с трафика на мигранти. Защо?
"Предложихме в България да се създаде международна оперативна група за борба с нелегалния трафик, защото аз няколко на няколко Съвета задавам въпроса: Ние залавяме трафиканти - граждани на почти всички държави членки на ЕС. От разпитите на тези трафиканти се установява, че редица ръководни и финансови центрове на тази мощна международна мрежа са в държавите, които са привлекателни за мигрантите, не в България. И аз питам моите колеги: А вие какво правите? Защото ние, докато не се справим с тези центрове, винаги ще има трафиканти в България. И те вече наистина приемат тази идея за изключително добра, ще създадем тази оперативна група в България, така че с представители на всяка от тези държави, когато разберем за центровете на тези мрежи, да координираме информацията, да има нейното бързо, оперативно споделяне, за да провеждаме съвместни акции", обясни президентът Радев. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна